Bergakungens kennel

 

 Om rasen – värt att veta

2017-07-25 18.09.26

 Att tänka på - dansk-svensk gårdshund

 Den dansk-svenska gårdshunden är en stor hund i litet format. Trots att den är liten och ”ser söt ut” kan den vara en ganska krävande och energisk hund. Den är vaken och pigg, nyfiken och läraktig och en riktig knähund – sover gärna också under täcket om den får, och är en utmärkt sängvärmare. Det finns mer eller mindre jakt i gårdshundslinjerna, vilket gör att en del är mer jaktbenägna än andra. Den vill också vara med och är mkt nyfiken. Man bör ha erfarenhet av hund om man skaffar en gårdshund, annars ska man ta reda på så mycket som möjligt om rasen. Den fäller 2 ggr/år och då blir det en hel del vita strån. Den är en liten gårdvar, som vaktar med skall och talar om när det kommer någon, men är i övrigt inte någon skällig ras.

 Gårdshunden är med på det mesta i såväl skog och mark, som på sjön, etc. En trogen kamrat under förhoppningsvis många år.

 Under de första 3 veckorna behöver tik och valpar lugn och ro. Därefter får de successivt stifta bekantskap med världen utanför valplådan.

 Jag vill att valparna skall få riktigt bra hem, där det finns plats, tid och engagemang för en ny liten familjemedlem både fysiskt och mentalt. Tänk därför noga igenom vad det innebär att vara hundägare och om man har den tiden. Hur ser dagarna, kvällarna, helgerna och fritiden ut? Vem ansvarar för hunden etc?

Några ord om ekonomin - utgifter som försäkring, foderkostnader, oförutsedda veterinärutgifter, liksom utrustning till hunden måste också räknas in.  En gårdshund kan bli drygt 12 år gammal, oftast äldre.

 Vid 6-7 veckors ålder har jag sett en hel del av bl a valparnas mentalitet och försöker placera rätt valp i rätt hem med hjälp av min kunskap om kullen och era önskemål. Det är mitt ansvar att försöka hitta livslånga, kärleksfulla hem åt valparna.

Vid intresse av valp ser jag gärna att du/ni skriver ett mail och berättar om dig/er själva, vilket liv ni kan erbjuda valpen och sedan bestämma tid för sammanträffande, då jag vill ha ett personligt möte innan leverans, så att ni får träffa mig och mina hundar, och jag får lära känna er.

 Är du/ni intresserad/e av rasen, får ni gärna kontakta mig och besöka hemmavarande hundar.

 Jag värdesätter att ha god kontakt med mina valpköpare för att bistå med den information och de råd jag har att ge för dem som önskar det.