Bergakungens kennel

Om mig - Exempel

Om Bergakungens

BERGAKUNGENS är ett registrerat kennelnamn i FCI & SKK sedan år 1982.

Presentation av grundarna till Bergakugens kennel

Anita Dandenell

7 - Kopia - Kopia

uppfödare och grundare av Bergakungens kennel

Jag har har hållit på med hundar i över 50 år. Största delen av mitt yrkesverksamma liv har jag tillbringat på Statens veterinärmedicinska anstalt i både Stockholm och sedermera Uppsala. Jag har varit ledamot i Svenska Newfoundlandsklubbens centralstyrelse, sekreterare i Örebro läns kennelklubb, ledamot i Nora Brukshundsklubb, arbetat som ringsekreterare och har ett gediget hundintresse.

Vår första newfoundlandshund var Björnligans Dickson, alias Douglas, som införskaffades år 1969. Denna ras började vi också föda upp i mitten av 1970-talet under prefixet Bergakungens Kennel.  Vi bodde då i Stocksund utanför Stockholm, men på grund av ändrade arbetsförhållanden lämnade vi Stockholm för Nora i Bergslagen i slutet av 1980-talet.  Då våra arbeten tagit mycket tid i anspråk, har uppfödningen varit vilande, och vi har enbart haft en newfoundlandshund som sällskapshund, Orizzas Hobby/Kotte. Denna hund gick ur tiden år 2005.

Under alla dessa år har vårt hundliv kretsat kring denna ras, både som uppfödare och privat. Newfoundlandshunden är en underbar ras. Med sin värdighet, godmodighet och skönhet är det svårt att inte ta den till sitt hjärta.  Nu finns ingen newfoundlandshund i huset längre, det känns både tomt och lite vemodigt.


Vi bestämde oss då för att förbli ”hundlösa” en tid för att inte vara bundna. Men …….. att ha hund var för oss en livsstil och i mer än 2 år stod vi inte ut.

Då korsade en betydligt mindre ras vår väg, den dansk-svenska gårdshunden. Detta har förstås inneburit att vi fått lära känna en helt ny ras, vilken ständigt ger oss nya utmaningar. Vår ambition är att ha en liten familjeuppfödning av rasen. Temperament, typ och helhet tillsammans med sundhet är viktiga ledord för oss.

Efter min mans bortgång skall jag försöka driva kenneln vidare i samma anda. 

Clas Dandenell
BIR

Handler, tränare och grundare av Bergakungens kennel

 Clas somnade in den 27 februari 2015 efter en lång kamp mot sin sjukdom.

 Clas har arbetat på SVT (Sveriges Television) innan flytten till Bergslagen, och har en gedigen hundbakgrund genom sin mor, som bl a hade lakelandsterrier, vorsteh och tax. Clas var med i dåvarande SSDs styrelse och var ordförande i Svenska Newfoundlandsklubbens Östra avdelning under en rad av år. Han har också varit ledamot i Örebro läns kennelklubb. Hans engagemang i de egna hundarna visste inga gränser, de långa skogspromenaderna, viltspårandet, utställningarna, valparna - listan kan göras lång. Han var också en duktig handler. Vi fick 49 fantastiska år tillsammans.

Det började med newfoundlandshundar

Kopia av 2014-05-05 15.21.57

 Året var sent 70-tal - Navarras och Bergakungens kennlar på gemensam hundpromenad!
Kopia av Ca 1974

 Sedan blev det dansk-svenska gårdshundar, först ut var Navarras kennel (1986), långt senare Bergakungens kennel (2007)
2014-05-05 15.23.10